De dichte boekenwinkel

Korte Jansstraat 2 in 1960. Het buurpand (Oudkerkhof 48) werd een jaar later gesloopt en vervangen door de tapijtenwinkel.
© C.L.Temminck Groll/Documentatie.org

Gwyon Hoogenraad

De buren vinden het een raadsel. Af en toe gaan er wel mensen naar binnen, een man en vrouw van tussen de veertig en vijftig. De telefoon gaat over maar wordt nooit opgenomen. Een brief, eigenhandig door de brievenbus gegooid, blijft al maanden onbeantwoord.

De ‘Oude Boekhandel voorheen H.W. Meyer jr.’ in de Korte Jansstraat 2 is bij veel mensen uit de Binnenstad bekend, vooral in gesloten toestand. Heel raar voor een boekhandel. In het lange bestaan van de winkel zullen velen er gesnuffeld hebben. Maar ondertussen is hij al jaren dicht, bladdert de verf langzaam van het hout en verkleuren de kaftjes. De winkel lijkt verlaten om de volgende dag gewoon weer te openen. Alleen is die dag nooit aangebroken. De etalage blijft onberoerd. Vergeelde kinderboekjes achter oude vitrage.

Argwaan

Bij de Kamer van Koophandel staat als eigenaar de in 1921 geboren heer F.L. Driessen vermeld. Hij bezit zijn zaak sinds 1946. De winkel was hier al sinds 1913. Meneer Driessen geniet van zijn oude dag of is wellicht overleden. In 1960 liet hij het pand volledig restaureren. Een goede daad, want het is een rijksmonument. Het pand bestaat uit drie bouwlagen, een kelder en een zadeldak tussen twee trapgevels. Het heeft een 17e-eeuwse lijstgevel met natuurstenen bandversiering in de bogen en boven de vensters natuurstenen blokken. Links achter vind je nog de oorspronkelijk steile steektrappen.

’s Avonds na elven

De tapijtzaak ernaast is ondertussen helemaal gestript. Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen ontwierp de nieuwe gevels. Op de foto is links nog een gedeelte van het pand te zien dat er tot 1961 heeft gestaan, rechts het boekwinkeltje. De huidige culinaire buren aan de rechterkant zien er af en toe wel iemand naar binnen gaan. Meestal pas ‘s avonds na elven. Ze vertellen dat ook de politie al eens op de stoep stond met de vraag of zij wisten wat er gebeurde in de geheimzinnige gesloten boekenzaak.