Exotische omsingeling

Exotische omsingeling
Elaine Vis

De vijg is helemaal ingeburgerd
© Patrick van der Sande

Een schril gekrijs hoog in de bomen. In het Zocherplantsoen bij de Sterrenwacht zitten knalgroene halsbandparkieten. Ze waren al eerder gesignaleerd in de binnentuinen op de Maliebaan. De papegaaiensoort, afkomstig uit Zuid-Azie en Afrika, bezoekt het stadspark en overwintert langs de Vecht. Ze zoeken gezelschap van de mens om aan voedsel te komen. De exotische vogel is binnen een tiental jaren een stadsbewoner geworden.

Dat gebeurt soms ook in de plantenwereld in de Binnenstad, vertelt Gitty Korsuize, één van de drie stadsecologen: ‘Er staat al een tijd een vijg aan de Oudegracht die het prima doet. Normaal zou een vijg hier niet spontaan gaan groeien. Het is natuurlijk ook iets warmer in de Binnenstad omdat de stenen de warmte vasthouden. Ook andere soorten warmteminnende planten komen nu eerder en spontaan voor. De vlinderstruik zie je opeens overal’.

Willem Kragten, die voor de VVV natuurwandelingen organiseert: ‘Die vijg groeit horizontaal in de voegen van de muren van de werfkelder. Daarachter lopen verwarmingspijpen en ook daardoor kan hij in leven blijven’. ‘Ook de platanen in het Zocherplantsoen zijn eigenlijk exoten. Zij zijn honderd jaar geleden gepoot; ze horen hier van origine niet thuis. Het gevolg is dat je er nooit insecten in zult zien. Vogels bouwen er ook geen nesten. De plataan is, omdat hij hier niet hoort, een natuurarme boom’.

In de jaren ‘80 woonde Loes Leeman in de Lange Lauwerstraat. Je kon haar tegenkomen met een indrukwekkende ara aan de ketting op haar arm, of soms met een witte kaketoe op haar schouder. In die tijd was het nog populair om een exotisch dier te hebben. Sommige kroegen hielden een gekooide papegaai in de zaak. De Chinees op de Oudegracht had grote aquaria met gigantische exotische vissen. En er woonden slangen in Sarasani, de voormalige hashkelder van Holly Hazenbos op de Oudegracht. Door regelgeving en bewustzijn over dierenwelzijn zijn er althans zichtbaar nauwelijks exotische dieren in gevangenschap meer in de Binnenstad.

Wolfshonden

Wie zijn hond uitlaat bij het Geertekerkhof komt regelmatig twee Saarloos wolfshonden tegen. Ze lopen met licht verende tred op het hooggelegen paadje op de heuvel. De kruising tussen herdershond en een echte wolf in de jaren ’70 leverde een indrukwekkend type hond op. Hij is tamelijk mensenschuw. Maar alle honden in het park herkennen de oerwolf in hen. Ze tonen al op grote afstand respect en gaan liever een blokje om. ‘Of vluchten bij voorbaat, zoals mijn hond, die normaal nergens bang voor is’, vertelt mevrouw Daniel die met haar Husky wandelt.

Opgezet

Bij Lebowsky op het Domplein kan je een drankje nuttigen in een schemerige ‘grand salon’ tussen tal van opgezette exotische dieren, zoals een struisvogel en een giraf. ‘De meeste klanten denken dat hij nep is. Maar de giraf is helemaal echt’, vertelt het meisje achter de bar. ‘De eigenaresse van de zaak koopt in de hele wereld opgezette dieren op, dat is een hobby’. Er hangen overal kooitjes. Maar alleen bij het raam wonen twee levende zebravinkjes. Ze boffen dat er binnen niet meer gerookt mag worden.