Oude Boekhandel in diepe slaap

Oude Boekhandel in diepe slaap
Dick Franssen

Dooie boel op nummer 2
© Job de Jong

Het kan nog wel even duren, de bijzondere toestand waarin de ‘Oude Boekhandel voorheen H.W. Meyer jr’ verkeert. De tweedehands boeken in de etalages van het winkeltje Korte Jansstraat 2 staan er zielig bij. Verbleekt en verstoft, na jaren waarin niemand naar ze omkeek.

De winkel is dicht, sinds mensenheugenis. Ze is nog een tijdje twee dagen in de week open geweest, en daarna helemaal niet meer. Volgens de eigenaar, Virginie Driessen, is het wèl de bedoeling dat de boekhandel ooit weer tot leven komt. ‘De winkel is al heel lang in handen in de familie, en we blijven er voor vechten. Achter de schermen gebeurt veel. Ik verpats het niet. Ik wil het weer mooi maken’. Mevrouw Driessen wil niet in krant zeggen wat er precies aan de hand is. Slechts een tipje van de sluier mag worden opgelicht: ze is verwikkeld in procedures tegen de gemeente.

Loswoelen

Het lijkt alsof er lange jaren geen enkel onderhoud is gepleegd. In elk geval heeft de voorkant dringend een verfje nodig. De glazenwasser mag ook wel eens langskomen; de vitrage op de bovenverdiepingen krijg je waarschijnlijk nooit meer schoon. Maar aan de achtergevel is er volgens de eigenaresse wel degelijk wat gebeurd. Er is daar stevig gerestaureerd.

Virginie Driessen erfde het rijksmonument van haar vader, die de zaak sinds 1946 bezat. In zijn tijd werden er behalve tweedehands boeken ook schoolboeken verkocht. Op den duur raakte de winkel zo vol met boeken dat het meubilair er onder verdween. Tenminste, dat zegt Niek Waterbolk, die in zijn jonge jaren nog anderhalf jaar in de Oude Boekhandel werkte. Waterbolk, nu galeriehouder in de Schoutenstraat, gebruikte zijn tijd om de winkel ‘een beetje los te woelen’. Hij organiseerde onder meer een grote uitverkoop in een leegstaande garage. Voor de Korte Jansstraat zou het mooi zijn als er weer wat ging gebeuren op nummer 2, want zo is het niks.