januari
 
april
 
juni
 
september
 
november
 

De nieuwe website www.binnenstadskrantutrecht.nl is online.
Nieuwe edities van de krant staan alleen nog op die website.

vuile handen
Zoeken in vuilniszakken
Ze kent inmiddels alle smoesjes van mensen die ze betrapt op het verkeerd buiten zetten van hun vuilnis.
‘Oh, maar ik wist niet dat het vandaag niet mocht.’
‘Ik heb het wel op tijd buiten gezet, maar de vuilniswagen heeft het niet meegenomen.’
‘We zijn hier nog maar net komen wonen, dus we wisten de dag niet.’
Mandy Scheel, buitengewoon opsporingsambtenaar bij Toezicht en Handhaving, vertelt het met een enigszins gelaten glimlach.

Bussen kruipen door de Binnenstad
Bussen rijden in de Binnenstad veel langzamer dan de gemeente heeft berekend. De gemiddelde snelheid is geen negentien kilometer, maar veel minder. De gemiddelde snelheid van lijn 11 tussen CS en halte Potterstraat (in beide richtingen )is bijvoorbeeld 10,4 kilometer. Bij deze snelheid is de NO2-emissie drie keer zo hoog als waarmee de gemeente rekent. Dat verklaart dat de werkelijke emissie zo’n 38 procent hoger is dan de berekende uitstoot.

Mooie bestrating, maar al die kuilen...
De bestrating van de Binnenstad komt er niet slecht af, concludeert onze redacteur Elaine Vis na een wandeling met het pas verschenen boek Stratenmaken (van Jeroen Bosch en Harm Veenenbos) in de hand. In het boek staan 82 voorbeeld-straten, waaronder twee uit de Utrechtse Binnenstad: de Nieuwegracht en de Drift.

’documentatie.org’: Voor wie alles wil weten
Volgens Jean Penders (65), oprichter van het Utrechts Documentatie Systeem (UDS), zit het zo: ‘Mensen lezen iets, begrijpen het niet, gaan naar het UDS en snappen het dan wèl. Als je bij ons iets aanklikt, kom je bijna altijd verder.’ Het UDS zit op de zolderverdieping van het Pandhuis in de Zwaansteeg, maar bezoekers komen daar niet. Ze gaan naar de site ‘documentatie.org, een digitale schatkamer met een sterk accent op bouwhistorie en monumentenzorg en met daarnaast enorm veel over Utrecht.